Monday, November 29, 2010

aku kerinduan

waduhhh,,,,
rindu bangat sih ak sme blog ini,,
lme sdah blog ini xdupdate,,,
mklumlah,,akhr2 ni bz dong....
almklumlah,,,,dh nk bis prktikal,,,
tu yg bz manjang jer,,,,


sbabyer ak bz ni bkn pe...
bz wat report,,,bknyer byk pun,,,10 hlai je min,,
tp,ak ni terlebih rajin 15 pages ak wat,,, byk tu,,,byk ker??
nk fkr ayt lg,,grammar lg,,,lau dlm bm xpelah gak...
blehlah ak gne kepintaran bhse melayu ak ni,,,
hahhahaha,,,,,

tp,,tuk ri ni,,ak dh siap wat report yg 15 pages tu,,,
dh siap print...colour lg,,,cntik tu,,,ayt pun dh susun molek dh,,
xde tunggang lggang,,,mklumlah,,ayt2 tu d betulkan oleh pkar2 terkemuka,,
en. izzat idris...thank yer en izat,,,
kerana mminjamkan kepintaran anda... ;)

dn sbbkan dh terbise wat report kat company...
ak pun watlah,,,ble nk stepler tu ukur dlu beb...gne pmbaris...
skema xskema ak??tp,,bguih,,ak ske,,
ak jd lbih displin gtu...cantik jer ak stepler,,
xde bgkang bgkok gtu...
hahahha,,,

ni sume mmg ak kne berterima kasihlah
kat sume staff2 kat ai...
thanks uoll,,,,klah,,ak nk kne gsok bju...
pas ni ak xrindu2 dh sme kamu...
nnti kt ketemu lg blog.... ;)


Baca Seterusnya

Wednesday, November 17, 2010

d pg raya aidiladha

selamat hari raya aidiladha semuanya....
moga2,,pe yg kt korbankan diredhai ALLAH,,,
tp,,jgn slah fhmm,,
korban bknyer brmksd smbelih lmbu smte2 k,,
korban leh bwe byk erti,,
pe mkneyer korban,,,hnye kt yg tau...


msing2 tau pe yg kt korbankan,,,
dn pstikanlah pgorbananan kt dbrkhati ALLAH...
pengorbanan ke jalan ALLAH...

ckup seketika sessi berceramah,,,  ;)
nk cter tntg menu pg ni sbnryer,,,
mnu2 yg dmsak oleh chef2 terkemuka,,,
chef rahimah,chef hasnah n chef nora
dn xlupe juge pd anak2 buahyer yg byk membantu...

dan dsni drtakan gmbar mkanan2 yer,,,
sungguh enak,,,hingga menjilat jari,,,, ;)

gambar xbpe clear,,ngah makan,, ;)

kuah kacang,,sungguh lazat..

lotong / lodeh... pe2 pun nme ko,,, ko mmg sedap.... 

smbal udang,,my fav... ;)

nilah chef rahimah,,,, peace mum!!! ;)

skian sje.... ;)
sok dh kne kje,,,
ilang smangat raya ak,,,,, :'(



Baca Seterusnya

Monday, November 15, 2010

bila kt menjadi tunangan orang

Percaya atau x, kita boleh ber”tunang” tanpa kt perasan?? Yup, kita boleh bertunang tanpa kita sedar, bila seorang lelaki, berhasrat untuk mengambil seorang perempuan untuk dijadikan isteri. Eh, itu memang normal bukan? Tapi, yang anda mungkin x tahu, anda sebenarnya sudah bertunang bila situasi seperti berikut berlaku:



Lelaki menyatakan hasrat ingin menjadikan perempuan itu isterinya, dan perempuan itu bersetuju. Adakah dikira telah bertunang? Padahal tidak ada ibu bapa perempuan tersebut.

Pinang dari segi hukum fiqah, bererti pihak lelaki menyatakan hasrat berkahwin pada pihak perempuan. Itu dipanggil pinang. Bila perempuan menjawab setuju, maka jadilah perempuan itu tunang laki tersebut.

Situasi yang dianggap pinangan:


"Aku nak jadikan kamu sebagai isteriku"

"Kahwinlah dengan kita bila2"

Bila si perempuan bersetuju, dia akan jadi tunang. Sama ada bercakap dalam telefon, tetap dah jadi tunang.

Contoh:
"lelaki sebut dalam telefon, "I nak jadikan u isteri I lah"
Perempuan tersebut jawab, I sukalah, I setujulah, oraitt I’m fine, oklah, I redha atau apa2 yang menunjukkan dia suka dengan “pinangan” lelaki tersebut, maka ia sudah dianggap bertunang.

Jadi, bila dia dah jadi tunang orang tanpa sedar, bila ada lelaki yang meminang, hukumnya haram.



Kita orang melayu time nak tunang duk bawang rombongan 1 bas, bawak barang2 pinangan, itu sebenarnya adalah ADAT bukan dari segi hukum Islam. Dari segi hukum Islam, dah jatuh hukum tunang.

Persoalan ialah bila Ibu bapa xde. Mengikut hukum syarak, kalau perempuan itu sudah diizin pada syarak. Sebagai contoh, perempuan yang cerdik, yang baligh, yang blh berfikir, etc dia sudah dianggap bertunang.

Bila perempuan tu x menepati hukum syarak tersebut, contoh seperti x baligh lagi(baru darjah 3 mungkin), perempuan tu bodoh(x boleh berfikir), gila, dan sebagainya, makanya wali diperlukan untuk jawab “pinangan” tersebut.

Haaa, adakah anda ternganga bila tiba2 tau anda sudah menjadi tunangan orang tanpa anda sedar?? Haaa, ayokkk, x tau. Hehehe.

p/s : di sini disertakan link video ceramah ustaz azhar tentang hukum bertunang mengikut islam...


Baca Seterusnya

Saturday, November 13, 2010

popeye the sailor man,,,, tutttttt..tutttttt

hohohh.... ri ni pnye entry mmg cumei....sempena,,,,my besday,,,,,13 November 2010....
wah,,,ak dh genap 20 taun lah,,,,dbwah ni....de link,,,tuk dgr lgu popeye tu,,,
http://kids.niehs.nih.gov/lyrics/popeye.htm sekali ngan lirik ni,,,selamat menyanyi... ;)
dan ini gambar popeye... 1je lah,,, hohohoh...


teringat zaman budak2 dlu....eh2???dh lupe plak pe ak nk tulis,,,popeye the sailor man pnye pasal...
cter ri sbnryer tntg ak gi celebrate besday kat popeye lousiansa kitchen,,,,kat selayang mall je kot...tbe2 teringin sgtt,,,tu yg gi sng,,,,jalan2 nak bas je lah,,,kter kan xcdent ri tu,,,hohoh,,,so,kter tu dh dlupuskan,,hohoho...tp,njoy,,,lme dh xrayap2 ngan my angah...mmg lme sgt,,,msing2 bz,,,ni pun nsb bek ak xkje,,,lau x,,,jgn hraplah nk gi mkan sner,,,,smbut kat tmpat kje je lah ak,,,hohoohoh...

 front view.... ;)
popeye~~~memang sedap,,,hohoho,,,pe ntah nme set yg ak amik td,,ak pun dh lupe,,,tp,bolehlah,,,
set tuuu,,leh dpat 2 chicken tender, 2 chicken,12 bites of fish,cajun fries n iced lemon tea for drink,,
sangat pueh ati,,sbb xyah minum air coke or minuman bergas,,,huhuhu,,
tp,pas tu,ktorg mntax tmbah 'mashed potato', tiramisu dan 1 large cajun fries,,,
memang mahal ckit,,,sume total 27 kot,,,sbb tmbah2 sume tu,,,tp set tuu RM 19.90 je,,
set tuu pun ckup sebenarnya,,,sje2 nk tmbah,,,,smpi2 bwe blek umah,,,kenyang sgtttt...

xtau dh nk cter pe lg,,tp,,mmg best dpat makan byak2,,,hohoho,,,
njoy the picture.... ;)

 so,,inilah kesemuanya makanan yg di order,,,,
sgtt sedap...hingga menjilat jari.... ;)
tiramisu the best.....

 mke orang terkejut.... ;)
sronok sgt tu dapat makan,,,hahhahaa

 dan yg ini,,,,mke bdak cumei...
besday gurl......hawa..... ;)

besday girl dapat ais krim....
sundae..... ;)

dan.... dia atas inilah,,,tmpat krusi ktorg....
blek dn jugak pergi....
best2,,,jalan2,,menaiki bas....
(tp,tetap mrungut gak "alangkah bestyer de kter")
hohohoho..... ;)


btway,,,,HAppY bEsdaY hAwa....
yg ke 20...Thank to ALLAH,,,
yg memanjangkan umor sy...
Semoga saya success selalu,,,
Jgn give up awe!!!xmau sedih2... Sabar..

Moga sy berjaya d dunia & d akhirat,,,
Moga sy tergolong dlm golongan org beriman..
& moga sy happy selalu,,,,, amiiin....
this is my wish forever.... (^_^)


Baca Seterusnya

Saturday, November 6, 2010

puzzle,,,puzzle....

hahahaa.....
akhir yer,,,,dapat jugak ak miliki bku puzzle,,
utk mghilangkan rasa kebosanan ak di pejabat,,
bkn pe ak bosan,,,sbb xde kje,,,mmg skrg ni,,,xde kje,,,
wlupun staff yg mmg kje stu pun xde kje,,
bkn stkat ktorg yg prktikal ni,,,
so,,,nilah bku yg ak bli td,,,
sorg2 gi slayang mall semata2 nk bli bku ini....
bli kat ne lg,,kdai bku popular lah,,


tp,de gaklah ak bli barang lain,,,
kat watsons,,,mydin,,,then,,igtkan nk mkan kat popeye.,,,,
tp brang dh pnuhlah,,,xlrat nk pgg lme2,,
nek bus lg,,,aiyoo,,mmg kje gile,,,
smte2 bku puzzle pnye psal,,,huhuhu
tp,xpe,,,pueh hati....dn inilah bku yer,,,
selamat membuat...lalalalala
senang hati~~~




Baca Seterusnya

Thursday, November 4, 2010

rindu

waduh~
rinduyer ak dengan blog ak ni,,
lme dh xsiggah,,,
menaip pe yg ptut,,,
membebel2 pe yg ptut,,,
ak rindu sgt,,
lau boleh,,,ak nk cter sumeyer,,,
tp syg,,,ak xleh cter...ak tkt..

 its will hurt others feeling...
what can i said is,,i'm just a little bit disappointed...
with some of human,,,
it's hurt me very much....when it turned out like this,,
i don't know,,,what i have done...
what make u so angry and not satisfied with me,,, 
but please...just tell,,,,just,,,tell me what is wrong dear...
don't make me feel uneasy...

what ever is,,,i really happy because u want you want to talk to me,,
however,,,our relationship is not same as a past,,,
but,,,i'm happy....i can still smile with you,,,
talk to u,,,i'm really appreciate it,,,
thankto ALLAH...
tq for giving back my frenz to me,,,
even..that relationship is change...
i'm really thankful to ALLAH...

I hope,,,, you will remember me as ur frenz..... 
no matter what happen... 

your frenz


Baca Seterusnya

Monday, November 1, 2010

01.11.2010

wah,,,sronokyer,,,
msk jer tanggal 01.11.2010...
tu beerti tgl lg 1 bulan tu,, ak prktikal dsne,,,
wah,,,smbung blajar balik di Dungun...
waduhhh,,,rinduu bangat yaa sama dungun,,,
sama kolej redang...monyet2 kat blakang,,,
pueh dah pungah2 tong2 smpah ktorg,,,
hiyaaa,,,,pning menengok,,,
monyet2 liar tuu,,,pnah skli tu,,,


blik sbelah diserang monyet2+beruk2...
@ blik ipah n the geng,,,
hohohoh,,, RD 2/016 xsilaplah,,,huhuhu...
xpe2,,,sem depan kt jumpe lg bruk2 tu,,
sg yg pnjg tu,,berpuaka kte org,,huhuhu
oh,,,i miss the moment at dungun...
wlupun sbuk ngan assignment+quiz+test,,,
tp kt njoy,,,,de suke dn duka...

xsabar weh,,,nk jmpe korg blik,,,
layan cter korea sme2,,,
lpak kt(wlaupn xpueh ati),,,,hohoho,,
xpe,,,nxt time,,,sek2 kt lpak kuantan plak yer???
sem lepas gak njoy,,,mgkin msing2 dh knal ati budi msung2,,,
n to aina,,thank to be our organizer to "your idea"...
bling tlur pd ipah on her besday,,,hahaha,,,,
bermandi tlur mek pah,,, xlupe jgak pd,,, mek uda,,,
yg dblas dendam dek mek ipah,,,,hohohoh...

hopefully,,our next sem@ last sem will come 100 happiness...
insyaALLAH.....luv u alll~~~~

Baca Seterusnya