Thursday, December 16, 2010

3rd day bersama faheem syauqi

 ri ni,,,ktorg jalan2 bersama c kck,,,
dak muncukk faheem syauqi...
ri ni ktorg kuar jalan2,,,gi muzium negara,,,
cian abi yer lah duk ngukung jer,,,
last2,,abi yer nk 'smoke'..
bg pd ktorg,,,tp,c manje faheem tu,,
xmau ngan ummi yer,,nk ngan mklang yer jgak,,
terpkselah,,,xmau die ngis,,,
penat gak ngukung jer,,,
bkn pe,,nk bg jalan..xmau yer die pgang tgn kami2 ni.,.
cm dh bsar pnjaang je dak kck tu,huhuhu....
ngoklah gelagatyer...pusing kple,,huhuhu,,,
nnti dlu ummi!!!
dak kcik xmau duk diam,,,aiayyyaaa
mklang peneman sy,,,, ;)
sy syg mklang sy,,, ;)
ni pun nsb bek jelah dak kcik ni pgang tgn,,
lau x,,,nk jalan sorg2,,,
cre jalannk berak,,,hehehe...
smpi tgelak mat salih kat blkg tu,,,huhuhu
majuk ngan nenek,,,
sbb nenek nk jalan pgg tgn die,,, ;)
ciann nenek...heheheh
hai sume,,,sy dlm kubu....hehehe
stlah penat berjalan,,,
di hadapan kter bomba lama... ;)
dn ktika inilah tgn ku sprti nk patah,,,
dukung c kck dr kuar muzium smpi kter,,,
manje kan??? hehehe ;)
nenek blnje kfc,,,nyummm2,,,
sedapyer die makan,,,
 sampi2 je rumah,,,,sume terlentang kepenatan,,,
penat melayan karenah c kck,,,
bkn pe,,,pas blek muzium trus gi nagoya,,
ummi yer nk blik kain nk jait,,,
penat menolak troli tuk c kck,,,
huhuhu....
tido....tido....
ZZZZZzzzzzzzzzzz
Baca Seterusnya

Wednesday, December 15, 2010

2nd day feheem syauqi at home...

who is feheem syauqi???
xpernah de entry2 lg sal dak ni,,,
slalu sal izat jerk,,,spelah yerk,,,hohohoh...
spe lg,,,my only nephew....
yg cumei2 tu,,,cteryer cmni,,,


kakak n abg ipar ak duk sbah,,,
sbbyer abg ipar ak ngajar kat skolah sner,,,
kat mne tu ak xtau tp,rumah dorg kat sandakan,,
my sis ngan ank yer,,bru je tgl sner..awl taun ni xslap...
xsure lah,,,pnyerlah by desas desus yg mgtekan dorg xdpt blik,,,
tp,,lastly dorg blik gak,,,,yahooo!!!
berbaloi mklng xgi mse smpi airport ri tu,,

ish,,,ish,,,xsgke mklang...dh besar ank buah mklang ni....
dlm gmbar cm gemok+montel,,,
tp rupeyer lg krus dr mklang...ummi xbg makan yer syggg???
to ummi,,,bg sy mkan byk2lah ummi,,,
krus dh ni mklang kter,,,hahahaha...

tp,tulah hri ni xwat pe pun...
duk melayan die jelah...tp,,
sok nk gi jalan...
nntikan pengalaman bejalan ngan dak kck tu..
pelah lg ragamyer agkyer..hohoho

Baca Seterusnya

Monday, December 13, 2010

Boling dan wayang

ri ni gi jalan2,,,kul 10.30...
ktorg grak dr umah...
mula2,,,gi main boling kat selayang mall,,
bkn pe pgi pg2 ni,,de promotion kan,,
4 games=RM 10...dr kul 9-2 kot,,(weekdays jelah)
mksdyer,,ri2 bise...lau ri sbtu n ahd,,,rate die mhal ckit,,,
so,,lau nk jimat,,gi ri bise yer...


tp..ak xmain td,,still xde mud...so,,izat jelah men sorg2,,
nk prctice tuk tournament khmis mlm ni,,,
open tournament...bkn ak yer,,,jgn slh fhm lak,,
die je yg msuk tournament tu,,,
dh hbs men tu,,,izat tunaikan janji,,,
kek secret recipe.... ;)
chocolate indulgence...sgtt lazat,,,
so,next time awk belanja lg yer.....for my besdya pls??
hehehhe..
dr slyg mall,,ktorg gi makan jap,,kat tesco...
izat kempunan sizzling kat sner,,,
cm org ngandung gtu,,, ;)
then,dr sner,,,gi wgsa walk lak,,,
tgk wayang,,,cter ngakung...
cter yg lme kuar,,bru nk tgk,,ish2,,,hawa2,,,
tp,ksmpulan yer..xbpe bestlah bg ak,,
sbb xde yg kuat tuk ngatekan cter tu seram ke,,,
kelakar ker,,cm cter antu filem jer,,,
igtkan komedi seram td,,,lau tau,,bek tgk antu mk limah blek kg...
tp,xpelah,,ok gak,,,sbb dh tgk,,,
blek2 tu,,igtkan nk blik,,tpxjd,,ktorg grak gi giant,,
buang masa kat stu smntre tggu psr mlm buka,,,
agk2 dh kul 5..ktorg gi psr mlm lak,,,
tp,tulah,,ak xbli ape2 pun kat sner...

almklumlah,,,1 ari ni,,ak makan jer krja,,,
kek,,,kuew tiew kungfu,hotdog,n guava,,pe lg ek awk???
hehehhehee,,,,
makan,,,n makan,,,mmg confirm brat ak naik,,
xpelah awe,,,blasah jer,,,nxt month,kne diet blek,,,
blek dungun dh,,,wah,,,xnk blik lah plak,,,hehehhe
mmg ri yg pnat,,tp best,,,, ;)
nxt time kt kuar lg,,,

Baca Seterusnya

Friday, December 10, 2010

result????

hahahhaha,,,
this sem ak bersorak jer,,,
xde pointer,,,xde paper yg prlu drsaukan,,
xde gpa....cgpa...bcoz of prctical.....
wlaupun cmtu,,,tp tkut gak,,,
mauyer ak xlulus prktikal...melalak lah ak sorg2,,
mse tgk result td...tbe2 je kat ujung PAC 333 tu TL..
korg bygkan,, TL tu kan mksd tak lulus,,,
cuak gler ak mse ni,,,
then,,,

ak pun cepat2 mntax email kwn ak,,
ngan mke xmalu ak mntx,,,
selamba je kan ak ni,,,tp,tkut pnye psal,,,
tbal mke jelah....nsb die mngerti,,,
lastly2,,,ak tgk,,ak pnye pn sme ngan die,,,

nasib,,,,kurg asm btul phak hea tu wat cmtu,,
mmg takut sgt mse tu,,tp,,ok,,,
sbb kat bwh tu tulis,,,
EXAMINATION RESULT = LU(PASS)..
so...ak lepas,,,
Alhamdulillah.....


Baca Seterusnya

Monday, December 6, 2010

akhirnya

tamatlah sudah latihan prktikal ak
 selama 6 bulan di AI &partners..
dat y lah ak dh lme xupdate blog ni,,
dh bersawang sner sni dah,,
cian ko blog yer,,,xpe2..
sblm ak msuk bln 1 ni,ak akn rjin2 kan mengupdate,,,


di kesempatan bersamaan taun baru ni,,
ak nk mntx maaflah to all staf,,
kak aida,kak zue,,kak dila,ct,dyah,mai n frlyza..
 n to abg mie..(abg??) sorylah xpgl abg,,len mcm lah,,,gegegge
xlupe pd liza(prct student) be patient,,,hehehe
to kak ekin,,,selamat berpractikal... ;)
yg byk nolong sy selama ini,
halalkan segala ilmu yg dicurahkan,,
halalkan segalanya...

tersalaah kata,,tersilap lgkah,,maafkan hawa ye..
sy hanye mnusia biasa yg xlepas dr slah dn silap..
thanx again datas segala tnjuk ajr akak2 sume..
thanx a lot,,xdpt dbyr dgn sgle tnjuk ajr dn ilmu yg djar,,

last but not least,,,thanx to my boss (en.hamid)
tq sbb bg sy praktikal di company en,,,
thanx u all....

SALAM MAAL HIJRAH 
( 1 Muharam 1432 )


Baca Seterusnya

Monday, November 29, 2010

aku kerinduan

waduhhh,,,,
rindu bangat sih ak sme blog ini,,
lme sdah blog ini xdupdate,,,
mklumlah,,akhr2 ni bz dong....
almklumlah,,,,dh nk bis prktikal,,,
tu yg bz manjang jer,,,,


sbabyer ak bz ni bkn pe...
bz wat report,,,bknyer byk pun,,,10 hlai je min,,
tp,ak ni terlebih rajin 15 pages ak wat,,, byk tu,,,byk ker??
nk fkr ayt lg,,grammar lg,,,lau dlm bm xpelah gak...
blehlah ak gne kepintaran bhse melayu ak ni,,,
hahhahaha,,,,,

tp,,tuk ri ni,,ak dh siap wat report yg 15 pages tu,,,
dh siap print...colour lg,,,cntik tu,,,ayt pun dh susun molek dh,,
xde tunggang lggang,,,mklumlah,,ayt2 tu d betulkan oleh pkar2 terkemuka,,
en. izzat idris...thank yer en izat,,,
kerana mminjamkan kepintaran anda... ;)

dn sbbkan dh terbise wat report kat company...
ak pun watlah,,,ble nk stepler tu ukur dlu beb...gne pmbaris...
skema xskema ak??tp,,bguih,,ak ske,,
ak jd lbih displin gtu...cantik jer ak stepler,,
xde bgkang bgkok gtu...
hahahha,,,

ni sume mmg ak kne berterima kasihlah
kat sume staff2 kat ai...
thanks uoll,,,,klah,,ak nk kne gsok bju...
pas ni ak xrindu2 dh sme kamu...
nnti kt ketemu lg blog.... ;)


Baca Seterusnya

Wednesday, November 17, 2010

d pg raya aidiladha

selamat hari raya aidiladha semuanya....
moga2,,pe yg kt korbankan diredhai ALLAH,,,
tp,,jgn slah fhmm,,
korban bknyer brmksd smbelih lmbu smte2 k,,
korban leh bwe byk erti,,
pe mkneyer korban,,,hnye kt yg tau...


msing2 tau pe yg kt korbankan,,,
dn pstikanlah pgorbananan kt dbrkhati ALLAH...
pengorbanan ke jalan ALLAH...

ckup seketika sessi berceramah,,,  ;)
nk cter tntg menu pg ni sbnryer,,,
mnu2 yg dmsak oleh chef2 terkemuka,,,
chef rahimah,chef hasnah n chef nora
dn xlupe juge pd anak2 buahyer yg byk membantu...

dan dsni drtakan gmbar mkanan2 yer,,,
sungguh enak,,,hingga menjilat jari,,,, ;)

gambar xbpe clear,,ngah makan,, ;)

kuah kacang,,sungguh lazat..

lotong / lodeh... pe2 pun nme ko,,, ko mmg sedap.... 

smbal udang,,my fav... ;)

nilah chef rahimah,,,, peace mum!!! ;)

skian sje.... ;)
sok dh kne kje,,,
ilang smangat raya ak,,,,, :'(



Baca Seterusnya

Monday, November 15, 2010

bila kt menjadi tunangan orang

Percaya atau x, kita boleh ber”tunang” tanpa kt perasan?? Yup, kita boleh bertunang tanpa kita sedar, bila seorang lelaki, berhasrat untuk mengambil seorang perempuan untuk dijadikan isteri. Eh, itu memang normal bukan? Tapi, yang anda mungkin x tahu, anda sebenarnya sudah bertunang bila situasi seperti berikut berlaku:



Lelaki menyatakan hasrat ingin menjadikan perempuan itu isterinya, dan perempuan itu bersetuju. Adakah dikira telah bertunang? Padahal tidak ada ibu bapa perempuan tersebut.

Pinang dari segi hukum fiqah, bererti pihak lelaki menyatakan hasrat berkahwin pada pihak perempuan. Itu dipanggil pinang. Bila perempuan menjawab setuju, maka jadilah perempuan itu tunang laki tersebut.

Situasi yang dianggap pinangan:


"Aku nak jadikan kamu sebagai isteriku"

"Kahwinlah dengan kita bila2"

Bila si perempuan bersetuju, dia akan jadi tunang. Sama ada bercakap dalam telefon, tetap dah jadi tunang.

Contoh:
"lelaki sebut dalam telefon, "I nak jadikan u isteri I lah"
Perempuan tersebut jawab, I sukalah, I setujulah, oraitt I’m fine, oklah, I redha atau apa2 yang menunjukkan dia suka dengan “pinangan” lelaki tersebut, maka ia sudah dianggap bertunang.

Jadi, bila dia dah jadi tunang orang tanpa sedar, bila ada lelaki yang meminang, hukumnya haram.



Kita orang melayu time nak tunang duk bawang rombongan 1 bas, bawak barang2 pinangan, itu sebenarnya adalah ADAT bukan dari segi hukum Islam. Dari segi hukum Islam, dah jatuh hukum tunang.

Persoalan ialah bila Ibu bapa xde. Mengikut hukum syarak, kalau perempuan itu sudah diizin pada syarak. Sebagai contoh, perempuan yang cerdik, yang baligh, yang blh berfikir, etc dia sudah dianggap bertunang.

Bila perempuan tu x menepati hukum syarak tersebut, contoh seperti x baligh lagi(baru darjah 3 mungkin), perempuan tu bodoh(x boleh berfikir), gila, dan sebagainya, makanya wali diperlukan untuk jawab “pinangan” tersebut.

Haaa, adakah anda ternganga bila tiba2 tau anda sudah menjadi tunangan orang tanpa anda sedar?? Haaa, ayokkk, x tau. Hehehe.

p/s : di sini disertakan link video ceramah ustaz azhar tentang hukum bertunang mengikut islam...


Baca Seterusnya

Saturday, November 13, 2010

popeye the sailor man,,,, tutttttt..tutttttt

hohohh.... ri ni pnye entry mmg cumei....sempena,,,,my besday,,,,,13 November 2010....
wah,,,ak dh genap 20 taun lah,,,,dbwah ni....de link,,,tuk dgr lgu popeye tu,,,
http://kids.niehs.nih.gov/lyrics/popeye.htm sekali ngan lirik ni,,,selamat menyanyi... ;)
dan ini gambar popeye... 1je lah,,, hohohoh...


teringat zaman budak2 dlu....eh2???dh lupe plak pe ak nk tulis,,,popeye the sailor man pnye pasal...
cter ri sbnryer tntg ak gi celebrate besday kat popeye lousiansa kitchen,,,,kat selayang mall je kot...tbe2 teringin sgtt,,,tu yg gi sng,,,,jalan2 nak bas je lah,,,kter kan xcdent ri tu,,,hohoh,,,so,kter tu dh dlupuskan,,hohoho...tp,njoy,,,lme dh xrayap2 ngan my angah...mmg lme sgt,,,msing2 bz,,,ni pun nsb bek ak xkje,,,lau x,,,jgn hraplah nk gi mkan sner,,,,smbut kat tmpat kje je lah ak,,,hohoohoh...

 front view.... ;)
popeye~~~memang sedap,,,hohoho,,,pe ntah nme set yg ak amik td,,ak pun dh lupe,,,tp,bolehlah,,,
set tuuu,,leh dpat 2 chicken tender, 2 chicken,12 bites of fish,cajun fries n iced lemon tea for drink,,
sangat pueh ati,,sbb xyah minum air coke or minuman bergas,,,huhuhu,,
tp,pas tu,ktorg mntax tmbah 'mashed potato', tiramisu dan 1 large cajun fries,,,
memang mahal ckit,,,sume total 27 kot,,,sbb tmbah2 sume tu,,,tp set tuu RM 19.90 je,,
set tuu pun ckup sebenarnya,,,sje2 nk tmbah,,,,smpi2 bwe blek umah,,,kenyang sgtttt...

xtau dh nk cter pe lg,,tp,,mmg best dpat makan byak2,,,hohoho,,,
njoy the picture.... ;)

 so,,inilah kesemuanya makanan yg di order,,,,
sgtt sedap...hingga menjilat jari.... ;)
tiramisu the best.....

 mke orang terkejut.... ;)
sronok sgt tu dapat makan,,,hahhahaa

 dan yg ini,,,,mke bdak cumei...
besday gurl......hawa..... ;)

besday girl dapat ais krim....
sundae..... ;)

dan.... dia atas inilah,,,tmpat krusi ktorg....
blek dn jugak pergi....
best2,,,jalan2,,menaiki bas....
(tp,tetap mrungut gak "alangkah bestyer de kter")
hohohoho..... ;)


btway,,,,HAppY bEsdaY hAwa....
yg ke 20...Thank to ALLAH,,,
yg memanjangkan umor sy...
Semoga saya success selalu,,,
Jgn give up awe!!!xmau sedih2... Sabar..

Moga sy berjaya d dunia & d akhirat,,,
Moga sy tergolong dlm golongan org beriman..
& moga sy happy selalu,,,,, amiiin....
this is my wish forever.... (^_^)


Baca Seterusnya

Saturday, November 6, 2010

puzzle,,,puzzle....

hahahaa.....
akhir yer,,,,dapat jugak ak miliki bku puzzle,,
utk mghilangkan rasa kebosanan ak di pejabat,,
bkn pe ak bosan,,,sbb xde kje,,,mmg skrg ni,,,xde kje,,,
wlupun staff yg mmg kje stu pun xde kje,,
bkn stkat ktorg yg prktikal ni,,,
so,,,nilah bku yg ak bli td,,,
sorg2 gi slayang mall semata2 nk bli bku ini....
bli kat ne lg,,kdai bku popular lah,,


tp,de gaklah ak bli barang lain,,,
kat watsons,,,mydin,,,then,,igtkan nk mkan kat popeye.,,,,
tp brang dh pnuhlah,,,xlrat nk pgg lme2,,
nek bus lg,,,aiyoo,,mmg kje gile,,,
smte2 bku puzzle pnye psal,,,huhuhu
tp,xpe,,,pueh hati....dn inilah bku yer,,,
selamat membuat...lalalalala
senang hati~~~




Baca Seterusnya

Thursday, November 4, 2010

rindu

waduh~
rinduyer ak dengan blog ak ni,,
lme dh xsiggah,,,
menaip pe yg ptut,,,
membebel2 pe yg ptut,,,
ak rindu sgt,,
lau boleh,,,ak nk cter sumeyer,,,
tp syg,,,ak xleh cter...ak tkt..

 its will hurt others feeling...
what can i said is,,i'm just a little bit disappointed...
with some of human,,,
it's hurt me very much....when it turned out like this,,
i don't know,,,what i have done...
what make u so angry and not satisfied with me,,, 
but please...just tell,,,,just,,,tell me what is wrong dear...
don't make me feel uneasy...

what ever is,,,i really happy because u want you want to talk to me,,
however,,,our relationship is not same as a past,,,
but,,,i'm happy....i can still smile with you,,,
talk to u,,,i'm really appreciate it,,,
thankto ALLAH...
tq for giving back my frenz to me,,,
even..that relationship is change...
i'm really thankful to ALLAH...

I hope,,,, you will remember me as ur frenz..... 
no matter what happen... 

your frenz


Baca Seterusnya

Monday, November 1, 2010

01.11.2010

wah,,,sronokyer,,,
msk jer tanggal 01.11.2010...
tu beerti tgl lg 1 bulan tu,, ak prktikal dsne,,,
wah,,,smbung blajar balik di Dungun...
waduhhh,,,rinduu bangat yaa sama dungun,,,
sama kolej redang...monyet2 kat blakang,,,
pueh dah pungah2 tong2 smpah ktorg,,,
hiyaaa,,,,pning menengok,,,
monyet2 liar tuu,,,pnah skli tu,,,


blik sbelah diserang monyet2+beruk2...
@ blik ipah n the geng,,,
hohohoh,,, RD 2/016 xsilaplah,,,huhuhu...
xpe2,,,sem depan kt jumpe lg bruk2 tu,,
sg yg pnjg tu,,berpuaka kte org,,huhuhu
oh,,,i miss the moment at dungun...
wlupun sbuk ngan assignment+quiz+test,,,
tp kt njoy,,,,de suke dn duka...

xsabar weh,,,nk jmpe korg blik,,,
layan cter korea sme2,,,
lpak kt(wlaupn xpueh ati),,,,hohoho,,
xpe,,,nxt time,,,sek2 kt lpak kuantan plak yer???
sem lepas gak njoy,,,mgkin msing2 dh knal ati budi msung2,,,
n to aina,,thank to be our organizer to "your idea"...
bling tlur pd ipah on her besday,,,hahaha,,,,
bermandi tlur mek pah,,, xlupe jgak pd,,, mek uda,,,
yg dblas dendam dek mek ipah,,,,hohohoh...

hopefully,,our next sem@ last sem will come 100 happiness...
insyaALLAH.....luv u alll~~~~

Baca Seterusnya

Thursday, October 21, 2010

mistik & accident

sudah 3 ari berlalu...kemalangan yg menimpa my sister,,zalika,,,
waduhh,,,sgguh tak ku sangka...tp,wlu cmne pun ALLAH masih sygkan my sister,,,
wlupn hancur truk kter yg berplat WBM 1138 itu,,
tp,mgkin dh smpai ajalyer...dh berusia 23 tahun dh pun kter tu,,
kter yg pnuh ngan kenangan... suka...duka keluarga ku,,,
dr lahir along smpi kini....tp mcm xpercya jer,,,kter tu xcdent truk,,
gara2 langgar tembok,,,tp,klau xkerana tembok itu,,,
mgkin,,,kter tu msuk parit...ntah cmne keadaan kkak ku nnti...
hnye ALLAH yg mgetahui...satu-satu prstiwe yg berlaku dlm kluarga ku,,
itulah,,,inilah.... KAMU ringankan lah beban keluarga ku yaALLAH.....
lagi2 ayahanda ku jamaludin...
wlupn die xtnjuk ksdihannya dhdpan kami adk brdik,,,
tp,,kami tahu,,, kamulah yg plg sdih...
n for you my sister...jgnlah dtngisi bnde yg dh jd...
xleh patah blik agh,,,ibarat mk kte "dh nok geroh" nk wat cmne,,,

Tapi,,mcm sumeyer berkait.
bru ahd mlm mklong crte nyaris2xcdent ktika nk "buang bnde tu"
last2,,,my sister yg xcdent....huhuu,,,
sume yg berlaku adalah kehendakNYA...
n for u my cousin,,,be strong k,,,ALLAH nk uji akk tu,,,
dekatkan dri ngan ALLAH,,,,byk2 kan berzikir,,,jgn tgl solat....
n plg pnting,,jgn skitkan ati org lagi...
lau xnk,,katakan TAK NAK....huhuhu
psl "bnde" tu nk kawan...jgn dlayan mimpi2 yg mtx akk lepaskan "die"...
kuatkan semangat yer akak,,,
n gud luck for you exam next week,,,

Baca Seterusnya

Wednesday, October 13, 2010

bersabarlah kamu wahai anak adam

Kesenangan, kebahagiaan, kegembiraan, kesedihan, kekecewaan dan kedukacitaan adalah sesuatu yang biasa dialami manusia. Apabila memperolehi sesuatu yang menggembirakan daripada keenakan duniawi maka manusia akan berasa senang dan gembira. Sebaliknya ketika tidak mendapatkan apa yang diingini maka manusia merasa sedih dan kecewa bahkan kadang-kala sehingga ke tahap berputus asa.
Akan tetapi, sebenarnya bagi seorang mukmin, semua perkara yang berlaku adalah baik. Hal ini diterangkan oleh Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam:


“Sungguh menakjubkan perkaranya orang mukmin. Sesungguhnya semua perkaranya adalah baik dan tidaklah hal ini dimiliki oleh seorangpun kecuali oleh orang mukmin. Jika dia diberi kenikmatan/kesenangan, dia bersyukur maka jadilah ini sebagai kebaikan baginya. Sebaliknya jika dia ditimpa musibah (sesuatu yang tidak menyenangkan), dia bersabar, maka ini juga menjadi kebaikan baginya.” (HR. Muslim no.2999 dari Shuhaib radhiyallahu ‘anhu)

Kriteria Menjadi Orang Yang Mulia
Sesungguhnya kesenangan duniawi seperti harta dan status sosial bukanlah ukuran bagi kemuliaan seseorang. Ini kerana Allah Ta’ala memberikan dunia kepada orang yang dicintai dan orang yang tidak dicintai-Nya. Akan tetapi Allah akan memberikan agama ini hanya kepada orang yang dicintai-Nya. Sehingga ukuran akan kemuliaan seseorang adalah darjat ketakwaannya. Semakin bertakwa dia, maka dia semakin mulia di sisi Allah.
Allah s.w.t. berfirman:
“Wahai umat manusia! Sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan, dan Kami telah menjadikan kamu berbagai bangsa dan bersuku puak, supaya kamu berkenal-kenalan (dan beramah mesra antara satu Dengan Yang lain). Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah orang Yang lebih taqwanya di antara kamu, (bukan Yang lebih keturunan atau bangsanya). Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, lagi Maha mendalam pengetahuannya (akan keadaan dan amalan kamu).” (al-Hujurat: 13)

Jangan Sedih Ketika Tidak Dapat Dunia
Wahai saudaraku, ingatlah bahawa seluruh manusia telah Allah tentukan rezekinya, jodohnya, ajalnya, amalannya, kebahagiaan atau pun kesengsaraan. Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda:

“Sesungguhnya salah seorang daripada kalian dikumpulkan penciptaannya di dalam perut ibunya selama 40 hari, kemudian menjadi segumpal darah dalam waktu yang sama lalu menjadi segumpal daging dalam waktu yang sama pula. Kemudian diutus seorang malaikat kepadanya lalu ditiupkan ruh kepadanya dan diperintahkan dengan empat kalimat / perkara: ditentukan rezekinya, ajalnya, amalannya, sengsara atau bahagianya.” (HR. Al-Bukhari no.3208 dan Muslim no.2643 dari Ibnu Mas’ud radhiyallahu ‘anhu)

Tidaklah sesuatu menimpa pada kita kecuali telah Allah taqdirkan. Allah Ta’ala berfirman:
“Tidak ada sesuatu kesusahan (atau bala bencana) yang ditimpakan di bumi, dan tidak juga yang menimpa diri kamu, melainkan telah sedia ada di Dalam Kitab (pengetahuan kami) sebelum Kami menjadikannya; Sesungguhnya mengadakan yang demikian itu adalah mudah bagi Allah. (Kamu diberitahu tentang itu) supaya kamu tidak bersedih hati akan apa yang telah luput daripada kamu, dan tidak pula bergembira (secara sombong dan bangga) dengan apa yang diberikan kepada kamu. dan (ingatlah), Allah tidak suka kepada tiap-tiap orang yang sombong takbur, lagi membanggakan diri. Orang-orang yang bakhil dan menyuruh manusia supaya berlaku bakhil, (akan mendapat balasan yang menghina); dan sesiapa yang berpaling (dari mematuhi hukum Allah maka padahnya tertimpa atas dirinya sendiri), kerana Sesungguhnya Allah, Dia lah Yang Maha Kaya, lagi Maha Terpuji.” (al-Hadid: 22-24)

Jika kita merasa betapa sulitnya mencari dalam menjalani hidup ini, maka ingatlah sabda Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam:
“Tiada suatu amalan pun yang mendekatkan ke syurga kecuali Aku telah perintahkan kalian dengannya dan tiada suatu amalan pun yang mendekatkan ke neraka kecuali Aku telah larang kalian darinya. Tidak akan lambat seorang pun dari kalian dari rezekinya. Sesungguhnya Jibril telah menyampaikan pada hatiku bahwa salah seorang dari kalian tidak akan keluar dari dunia (meninggal dunia) sampai disempurnakan rezekinya. Maka bertakwalah kepada Allah wahai manusia dan perelokkanlah dalam mencari rezeki. Maka apabila salah seorang di antara kalian merasa bahwa rezekinya lambat maka janganlah mencarinya dengan bermaksiat kepada Allah kerana sesungguhnya kurniaan Allah tidak akan didapat dengan melakukan maksiat.” (Shahih, HR. Al-Hakim no.2136 dari Ibnu Mas’ud radhiyallahu ‘anhu)

Maka berusahalah beribadah dengan yang telah ditunjukkan oleh Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam dan jangan membuat perkara baru dalam agama (baca:bid’ah).
Dan berusahalah mencari rezeki dengan cara yang halal serta hindarilah sejauh-jauhnya hal-hal yang diharamkan.

Hendaklah Menjadi Orang Yang Memberi Pertolongan
Hendaklah bagi orang yang mempunyai kelebihan harta ataupun yang mempunyai kedudukan agar membantu saudaranya yang kurang mampu dan yang mengalami kesulitan. Allah berfirman:
“….Dan tolong-menolonglah kalian dalam (mengerjakan) kebajikan dan takwa, dan jangan tolong-menolong dalam berbuat dosa dan permusuhan. Dan bertakwalah kalian kepada Allah, sesungguhnya Allah amat berat siksa-Nya.” (Al-Maa`idah: 2)
Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda:
“Barangsiapa menghilangkan satu kesusahan dari kesusahan-kesusahan dunia dari seorang mukmin, maka Allah akan hilangkan darinya satu kesusahan dari kesusahan-kesusahan hari kiamat. Dan barangsiapa yang memudahkan orang yang mengalami kesulitan maka Allah akan mudahkan baginya di dunia dan di akhirat. Dan barangsiapa yang menutupi aib seorang muslim, maka Allah akan tutupi aibnya di dunia dan akhirat. Dan Allah akan senantiasa menolong hamba selama hamba tersebut mahu menolong saudaranya.” (HR. Muslim no.2699 dari Abu Hurairah radhiyallahu ‘anhu)

Berdo’alah Ketika Bersedih
Jika kita merasa sedih kerana sesuatu menimpa kita seperti kehilangan harta, kesulitan mencari pekerjaan, kematian salah seorang keluarga kita, tidak mendapatkan sesuatu yang kita idam-idamkan, jodoh tidak kunjung datang ataupun yang lainnya, maka ucapkanlah do’a berikut yang diajarkan oleh Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam:

“Tidaklah seseorang ditimpa suatu kegundahan maupun kesedihan lalu dia berdo’a: “Ya Allah, sesungguhnya saya adalah hamba-Mu, putera hamba lelaki-lelaki dan perempuan-perempuan Mu, , ubun-ubunku ada di Tangan-Mu, telah berlalu padaku hukum-Mu, adil pada ketentuan-Mu. Aku meminta kepada-Mu dengan seluruh Nama yang Engkau miliki, yang Engkau menamakannya untuk Diri-Mu atau yang Engkau ajarkan kepada seseorang dari makhluk-Mu atau yang Engkau turunkan dalam kitab-Mu atau yang Engkau simpan dalam ilmu ghaib yang ada di sisi-Mu. Jadikanlah Al-Qur`an sebagai musim bunga (penyejuk) hatiku dan cahaya dadaku, pengusir kesedihanku serta penghilang kegundahanku.” melainkan akan Allah hilangkan kegundahan dan kesedihannya dan akan diganti dengan diberikan jalan keluar dan kegembiraan.” Tiba-tiba ada yang bertanya: “Ya Rasulullah, tidakkah kami ajarkan do’a ini (kepada orang lain)? Maka Rasulullah menjawab: “Bahkan selayaknya bagi siapa saja yang mendengarnya agar mengajarkannya (kepada yang lain).”

(HR. Ahmad no.3712 dari ‘Abdullah bin Mas’ud radhiyallahu ‘anhu, dishahihkan Asy-Syaikh Al-Albaniy, Sheikh SyuĆ¢’aib al-Arnaouth menyatakan Isnadnya Dhaif)
Juga do’a berikut ini:
“Ya Allah, sesungguhnya aku berlindung kepada-Mu dari gundah gulana, sedih, lemah, malas, kikir, penakut, belenggu hutang dan dari tekanan/penindasan orang lain.” (HR. Al-Bukhariy 7/158 dari Anas radhiyallahu ‘anhu)

Ilmu adalah Pengganti Segala Kelazatan
Di antara hal yang mampu menghiburkan seseorang ketika mengalami kesepian atau ketika sedang dilanda kesedihan adalah menuntut ilmu dan sentiasa bersama ilmu.

Berkata Al-Imam Al-Mawardiy: “Ilmu adalah pengganti dari segala kelazatan dan mencukupi dari segala kesenangan. Barangsiapa yang menyendiri dengan ilmu maka kesendiriannya itu tidak menjadikan dia sepi. Dan barangsiapa yang menghibur diri dengan kitab-kitab maka dia akan mendapat kesenangan. Maka tidak ada teman berbual sebaik ilmu dan tidak ada sifat yang akan menolong pemiliknya seperti sifat al-hilm (sabar dan tidak terburu-buru).” (Adabud Dunya wad Diin hal.92, dari Aadaabu Thaalibil ‘Ilmi hal.71)

Duhai kiranya kita dapat mengambil manfaat dari ilmu yang kita miliki sehingga kita tidak akan merasa kesepian walaupun kita sendirian di malam yang sunyi tetapi ilmu itulah yang setia menemani.

Contoh Orang-orang yang Sabar
Cubaan yang menimpa kita kadang-kadang menjadikan kita bersedih tetapi hendaklah kesedihan itu dihadapi dengan kesabaran dan menyerahkan semua permasalahan kepada Allah, supaya Dia menghilangkan kesedihan tersebut dan menggantikannya dengan kegembiraan.

Allah berfirman mengisahkan tentang Nabi Ya’qub:
“Dan Ya`qub berpaling dari mereka (anak-anaknya) seraya berkata: “Aduhai duka citaku terhadap Yusuf”, dan kedua matanya menjadi putih karena kesedihan dan dia adalah seorang yang menahan amarahnya (terhadap anak-anaknya). Mereka berkata: “Demi Allah, sentiasa kamu mengingati Yusuf, sehingga kamu mengidapkan penyakit yang berat atau termasuk orang-orang yang binasa.” Ya`qub menjawab: “Sesungguhnya hanyalah kepada Allah aku mengadukan kesusahan dan kesedihanku, dan aku mengetahui dari Allah apa yang kalian tiada mengetahuinya.” (Yuusuf: 84-86)

Allah juga berfirman mengisahkan tentang Maryam:
“Maka Maryam hamillah mengandungnya, lalu menyisihkan diri dengan kandungannya itu ke tempat yang jauh. Maka rasa sakit untuk melahirkan anak memaksa dia (bersandar) pada pangkal pohon kurma, ia berkata: “Aduhai, alangkah baiknya aku mati sebelum ini, dan aku menjadi sesuatu yang tidak bererti, lagi dilupakan.” Maka Jibril menyerunya dari tempat yang rendah: “Janganlah kamu bersedih hati, sesungguhnya Tuhanmu telah menjadikan anak sungai di bawahmu. Dan goyanglah pangkal pohon kurma itu ke arahmu, nescaya pohon itu akan menggugurkan buah kurma yang masak kepadamu.” (Maryam:22-25)

Semoga Allah Ta’ala menjadikan kita sebagai orang-orang yang sabar dan istiqamah dalam menjalankan syari’at-Nya, amin. Wallaahu A’lam.

(Dipetik dari Bulletin Al Wala’ wa Bara’, Edisi ke-4 Tahun ke-3 / 17 Desember 2004 M / 05 Dzul Qo’dah 1425 H . Judul asli Janganlah Bersedih Wahai Saudaraku. Diterbitkan Yayasan Forum Dakwah Ahlussunnah Wal Jamaah Bandung. Url sumber : http://salafy.iwebland.com/fdawj/awwb/read.php?edisi=4&th=3)


Baca Seterusnya

Monday, October 11, 2010

10 peraturan yg harus ditetapkan oleh setiap bapa utk bf anak perempuan mereka....

Kepada Bf anak aku, 

Peraturan 1: Kalo ko sampai kat pagar umah aku pastu dok hon…hon, pastikan ko bawak barang yang nak dihantar..sebab ko takkan ambik ape2 atau sesapa.

Peraturan 2: Jangan ko pegang2 anak aku depan atau belakang aku. Ko boleh pandang dia, selagi mata ko tak merayau lebih dari paras leher anak aku. Kalo ko takleh jaga tangan ko dari dok pegang2 anak aku..aku boleh tolong cabut dan jaga tangan ko kat umah..


Peraturan 3: Aku tau skang nih fesyen budak2 pakai seluar londeh sampai nampak boxer atau spender ko. Aku ni open-minded, so aku takkan suruh ko pakai seluar tu elok2 cam manusia normal. Tapi, bagi memastikan yang seluar ko takkan terbukak atau dibukak semasa ber’dating’ ngan anak aku, aku akan pakai stapler gun kat dalam laci aku nih untuk lekatkan seluar ko kat pinggang.

Peraturan 4: Aku rasa mesti ko tau pasal kempen seks ‘selamat’ yang omputih dok canang hari2 kat tv atau internet. Kalo tak pakai perlindungan cam kondom atau lain2, ko mungkin akan dapat penyakit yang mungkin membunuh ko satu hari nanti. Meh sini aku nak bagitau, kalo ngan anak aku ni, aku lah pelindung tuh..dan aku akan mendatangkan sakit kat tubuh badan ko dan kemungkinan besar akan bunuh ko jugak. Paham?

Peraturan 5: Biasalah kalo ko nak berkenalan lebih baik ngan aku ni sebagai calon bapak mertua ko..ko nak berbual pasal politik, pasal sukan atau lain2 topik semasa. Aku takmo dengar semua tuh. Satu jer topik yang aku minat nak dengar: bila ko nak antar anak aku balik ke umah ni semula? Dan jawapan yang aku nak dengar cuma: “Awal.”

Peraturan 6: Aku rasa ko ni hensem, popular kat kolej/pejabat ko, banyak peluang nak dating ngan aweks2 lain yang lagi kiut-miut..aku takde hal ngan kelebihan ko tu..selagi anak aku pon ok dengan kepopularan ko. Tapi, sekali ko dah couple ngan anak aku, ko jangan pandai2 cari pompuan lain sampai la anak aku dah bosan ngan ko atau dia break-off ngan ko. Kalo ko wat anak aku nangis, aku pulak akan wat ko nangis.

Peraturan 7: Sementara ko menunggu anak aku bersiap, jangan dok mengeluh kalo dia bersiap lama sangat. Kalo ko nak orang yang punctual, ko leh dating ngan mat askar. Kalo ko bosan menunggu kat luar tu, tolong le wat ape yang patut, cam basuh keta aku atau cat pagar umah aku ni.

Peraturan 8: Tempat2 berikut adalah dilarang sama sekali korang pergi dating; tempat yang ada katil, ada sofa, ada rumput atau apa2 tempat yang leh duduk2 atau baring2. tempat2 yang takde kehadiran orang tua, polis, tok imam. Tempat2 yang gelap. Tempat2 yang membolehkan korang berpegang tangan/menari atau bersukaria. Tempat2 yang panas sampai membuatkan anak aku terpaksa pakai tshirt takde lengan..pakai short skirt. Tempat yang sejuk sampai ko kena panaskan badan anak aku. Movie yang romantic, berunsurkan cium2 tu elakkan. Movie pasal seksa kubur atau hari kiamat dibolehkan.

Peraturan 9: Jangan sekali-kali menipu aku. Aku ni nampak jer perut buncit, kepala hampir botak, tapi aku akan tau semua pergerakan ko dari spy2 aku. Kalo aku tanya ko nak pegi mana, dengan sapa lagi yang join ngan korang, ko ada satu peluang jer nak jawab dengan benar, tiada yang tak benar melainkan benar belaka. Aku ada satu senapang patah, satu cangkul dan lima ekar tanah yang penuh hutan kat belakang umah aku ni. Selalunya aku dok menembak khinzir kat situ. Kalo aku tembak kepala ko kat belakang tu, takde sapa yang nak tanye. Jangan main2 ngan aku.

Peraturan 10: Ko patut takut ngan aku ni..kalo boleh biar sampai sangat2 takut. Aku ni dok teringat2 lagi peristiwa bukit kepong. Sampai skang kalo ada orang datang umah senyap2 pastu dok berbual kat laman aku nak tembak..aku ingatkan komunis. Nanti dah abih dating, sampai kat pintu pagar, bukak pintu kereta dan angkat dua2 tangan ko tinggi2. Cakap dengan jelas “saya datang antar anak pakcik”. Pastu terus blah. Tak payah masuk minum teh. Kilauan matahari yang ko nampak kat tingkap umah aku ni ialah teropong senapang sniper aku.

Sekian, Yg ditakuti,Bapak Kepada Gf ko. 

P/S: Sila baca ini yer..especially for izzat idris....huhuhuu


Baca Seterusnya

Sunday, September 19, 2010

cuti raya dh habis!!!

waduh,,,,cuti raya dh hbislah....
mlasyer nk gi kje sok,,,tp,,apakan daya,,,,
terpaksa jugaklah pergi,,,,
dh kje(praktikal) pnye psal,,,
nk xnk terpaksa gaklah ak kje sok,,,,

xpe awe,,,lg 1bln lbih je tgl,,,,

pjam celik,pejam celik,,,akn hbs jgak,,,
wat mse skrg bersabar jelah,,,
gi lah kje,,,xmau skit2 dh tau awe,,,
chayok2 awe,,,u can do it!!!

xbest sgtlah rye kali ni,,,cam xrye jer...
mgkin sebab along xde kot,,,
slalu sore2 die yg bsing,,,,kjut ktorg slt...
raye kli ni jgak xbest,,,tp tetap bermkne,,,
sbb,,,ak msih lagi dpat beraya bersama keluarga ku,,,
mama,abah,agh,n adik,,,serta along yg dsbah tu,,,
lg2 syoki pun de,,,

wlupun suasana raya kurg drsei,,tp,ak msih bersyukur...
bersyukur dgn nikmat yg xternilai ini,,,
syukran ya ALLAH....
de cter skit ckit spnjg cuti raya ni,,nnti ak smbung cter,,
nk kne tdolah,,,sok kje,,,wasalam~~~
p/s : cter tu rjuk pd 19.9.10 yer...

Baca Seterusnya

majlis perkahwinan izzati

wah,,,akhirnya...
tiba jua hari yg dnanti-nantikan...
majlis perkahwinan izati selamat,,,,
my frenz,,,yg rapat sejak form 4sn 2...
terlalu byk kenangan antre kt drling...
dr kt sekolah,,,,smpilah kamu mau kahwin ri ni,,,
kamu chantik ri ni drling...
baca selanjutyer... ;)


semoga kamu berbahagia dsamping suami tercinta...
n semoga kamu menjadi isteri yg sejati...
wat si suami,,,jaga kawan saya baik2,,
dn dbwah ni,,, some of the picture,,,
that i have captured ..... ;)



  kamu chantik..... ;)


Baca Seterusnya

Saturday, September 18, 2010

raya...raya....

wah,,,best bangat sih semalam beraya di rumah mkdak,,,
mcm2 juadah ada...
udang masak merah...ayam goreng berempah...sayur campur...
for dessert....
popia greng,,,kuih talam jagung,,,agar2 n jgung,,,
peh,,,sedap tu,,,mmg mlm semamlam lah the best,,,
kueh2 rye pun xlepas juga,,,
almond london n mcm2,,,ak xtau lah jenis2 kuih ni,,,hohoho
so njoy the picture k... ;)


 makanan2 yg disediakan oleh chef Hasnah.....memang meletop!!!

 dan ini pula kuih-kuih yg memang dbuat sndri oleh chef Hasnah

 sebahagian dr pkcik2 n spupu2 sy.... ;)

dr kiri,,,mkuda...my mother,,,mkteh n mklong.... ;)

ni pule,,, spupu2 prmpuan,,,tp,,syg,,
my sis(k.long)xde,,,,/di sabah...hohohoh
 ini pula...spupu2 laki...dn yg plg encem..lg kacak bergaya...
ialah ayman jafri,,,,,plg cumel,,,,ujung dsblah kanan~~

 dn inilah sepupu2 saya sebelah abah,,,
dn plg cumei semestilah saya,,,,, ;)

Hope next year,,,,all of us can be together....
with the whole family....including our parent...



Baca Seterusnya

Wednesday, September 8, 2010

cuti!!!

lalala~~~
dh cuti...
bestyer,,,xperlu nk ngadap komputer tiap ri~~
xperlu dmarahi~~
xperlu sbuk2 nk fkr client itu,,ini,,
alhamdulillah,,,
saya dh start cuti ri ni..
tp,,tu lah,,gastrik dtg bleklah,,
xtau npe,,,skit btul prut mcm mencucuk2..aiyoooo
tp,tu sume dugaan,,,
alhamdulillah,,,ALLAH bg kkuatan kat ak berpuasa ri ni..dan 
bermulalah ekspedisi mngecat pagar....
mgajak dua2 kkak srta adk laki ak,,
smpi bile ntah nk wat,,,xpe,,yg pntg,,ak buat...
hrap2lah cepat hbis2 ngecat ni,,amiin..



Baca Seterusnya

Saturday, August 14, 2010

i'm fasting

Today,,is my forth day of fasting..
i got a new experience..
fasting in work place,,
my practical office,,,
oh,,it's really bored n sleepy..
just do,,and do the work that are given..
oh work~~~


sometimes i think~~
i rather like to fasting at my study's place,,,
at uitm dungun,,it's also tired and sleepy,,
but,not feeling bored same as at ofice,,
but,,what i like most for this ramadhan is,,,
my ramadhan with my family...
but,there is something lacking,,
my oldest sister,my brother in law n my nephew..
is not here...

oh,,sad...
they also cannot be with us for the 'Hari Raya'..
what ever is,,,i will miss them...especially,,...
my cutesttttt nephew,,faheem syauqi..


Baca Seterusnya

Monday, August 9, 2010

kerja+skit kepala

ello blog,,, 
dh dekat 2mggu ak xupdate blog ni?? 
pe jd ek ngan blog ak??
ntah,,,ak bknyer mlas,,
xde mse,,
bejalan je keje ak time cuti2 ni,,
tp,ri ni ak demam,,
blogger-emoticon.blogspot.com blogger-emoticon.blogspot.com

demam rndu ker??oiit??rndu??oh tidak!!!
bru smlm dia balik~~`
bknlah,,,ak demam skli ngan gastrik,,,
tp,,cam plik je ak gastrik...xpenah2,,,
pe2 pun..rbu nnti dh ramadhan,,
salam ramadhan,,,moga2 kt dpat lalui ramadhan dgn sempurna..
dn smoge bertambahlah amal ibadah kt,,
ak de azam tuk ramadhan kli ni...
moga2 tercapailah azam ak,,
insyaALLAH,,,,dgn izinNYA~~~



Baca Seterusnya

Sunday, July 25, 2010

my bulu-bulu~~~

semalam...
ak dapat bulu-bulu dr dia,,,
dh lme ak nk bulu-bulu tu,,,tp,,
ak xske mntx,,,wlupn die dh jnji lme dh,,
ak igtkn dia lupe,,,xsgke,,de igt rupeyer,,
alhamdulillah,,,


akhiryer,,janji yer dikotakan,,,
walaupun smlm ak kje,,mmg pnat kluar smlm,,
sbb bulu-bulu pnye pasal,,,
pnat tu xtrse,,mmg ak snyum spnjg kuar smlm,,
huhuhuhuhhuhuu

walaupun bulu-bulu tu xbesar
cam yg ak mpikan,,yg pntng dia blikan tuk ak,,
bsar kck xpntg,,yg pntg dia ikhlas,tu yg pntg,,
keikhlasan xdpt byr ngan wang rggt pun..
thanxx mr izat for the bulu-bulu,,
yang comel,,pink lg,,,






Baca Seterusnya